Reisroute

Uitgebreide reisroute van dag tot dag Dag 1  Amsterdam - Marawila
Vlucht van Schiphol naar Colombo. De volgende dag land je op het tropische eiland Sri Lanka. Vanaf de luchthaven Katunayake is het een half uur rijden naar het hotel in Marawila.

Dag 2 - 3  Marawila
Het plaatsje Marawila bij Negombo en je hotelletje (met klein zwembad) liggen direct aan zee zijn ideaal om de eerste twee dagen aan de tropen te wennen. Het hotel heeft een open verbinding met het enorme zanstrand, waar je een frisse duik kunt nemen in de woeste golven. In het nabij gelegen Negombo staan nog verscheidene huizen die dateren uit de Hollandse tijd. Even ten oosten van het fort loopt een door kokospalmen beschut kanaal de lagune in. Het werd gegraven om de kaneeloogst veilig naar de kust te vervoeren. Het pad erlangs voert dwars door enkele visserswijken. Met een fiets kun je het kanaal verscheidene kilometers zuidwaarts volgen. Ook kun je op kleine motorbootjes het gebied van de 'Dutch Channels' in. Opvallend zijn de barokke kerken van de Karava vissers die in Negombo wonen. Hun catamarans zijn voorzien van vierkante zeilen en flinke drijvers aan beide kanten. Het is prachtig om te zien hoe ze elke ochtend met honderden tegelijk het ruime sop kiezen om later terug te komen met verse vis voor de vismarkt, die de moeite van een kijkje waard is. Van alles wordt er aangevoerd, van schelpdieren en fel gekleurde koraalvissen tot drie meter lange zwaardvissen en haaien.

Dag 4  Marawila - Dambulla - Polonnaruwa
Je rijdt met onze eigen bus door tropische plantages naar Dambulla. De reistijd is ongeveer vijf uur. De oude grottempels van Dambulla (entreegeld exclusief) behoren tot de mooiste boeddhistische monumenten ter wereld. Deze tempels zijn in de loop van meer dan tweeduizend jaar uitgehouwen in een grote rots die zowat tweehonderd meter omhoog steekt uit de groene laagvlakte. Na een bestijging van de stenen trappen opent zich een groots panorama. De vierde grot dateert uit de eerste eeuw voor Christus en is de mooiste. Naast tientallen zittende, staande en liggende boeddha's en bodhisattva's zijn enkele hindoegoden waaronder de god Vishnoe die altijd herkenbaar is aan zijn blauwe kleur. Religieuze ceremonies trekken ook nu nog vaak duizenden eilandbewoners naar de grotten. Je overnacht in Polonnaruwa, een goede uitvalsbasis voor het verkennen van de omgeving met zijn culturele hoogtepunten.

Dag 5  Polonnaruwa
Vrije dag. Op deze dag is een vroeg optioneel bezoek aan het spectaculaire rotsfort van Sigiriya, oftewel de 'Leeuwenrots', zeer de moeite waard. Aan de voet van het eigenlijke fort bewaken twee reusachtige leeuwenklauwen de ingang. Onderweg omhoog kom je via een spiraaltrap langs fresco's die koning Kasyapa hier liet aanbrengen, waaronder halfnaakte vrouwen, behangen met sieraden. Het uitzicht na de fikse beklimming is magnifiek. Dit gigantische fort werd in de 5de eeuw gebouwd door koning Kasyapa, om zich te verdedigen tegen de troepen van zijn vader, die hij had laten vermoorden om aan de macht te komen. 
In Polonnaruwa kunnen natuurliefhebbers fietsen of lopen naar omliggende dorpjes of met een van de vissers op het nabije meer een boottochtje maken, op zoek naar vogels, liefst tegen de avond, voor het genieten van de tropische zonsondergang.

Dag 6  Polonnaruwa
Vrije dag. Geïnteresseerden worden 's ochtends voor een optionele excursie met de bus naar de ruïnes van Polonnaruwa gebracht. Hier kun je (per fiets is het leukste!) rondkijken naar wat er over is van deze duizend jaar oude hoofdstad van Sri Lanka. In de 10de en 11de eeuw maakten de Tamils van Polonnaruwa de belangrijkste stad van het eiland. In deze tijd verrezen veel hindoetempels in de nieuwe provinciehoofdstad, waarvan er een aantal nog is bewaard. De vorsten breidden Polonnaruwa uit met een versterkt stelsel van stadsmuren en lieten er paleizen en lusthoven aanleggen. De bezienswaardigheden van deze middeleeuwse koningsstad liggen verspreid over een ruim gebied, maar de belangrijkste staan tamelijk dicht bij elkaar op een stuk grond van een vierkante kilometer. Zowel in de wijdere omgeving van de oude stad als tussen de ruïnes staan nog veel meer resten van wat eens een complete stad was met markten, werkplaatsen, stallen, wegen, garnizoensgebouwen en ontelbare tempeltjes. De grootste dagoba van de stad is 55 m hoog en moet vroeger voorzien zijn geweest van een gouden top. Maar het mooiste meesterwerk is de groep van vier sublieme boeddhabeelden, Gal Vihare, gehouwen uit één stuk graniet. De liggende boeddha is met een lengte van 15 m de grootste van het stel.
Het is ook mogelijk een fiets te huren en de omgeving van Polonnaruwa zelf te verkennen.

Dag 7  Polonnaruwa - Spice Garden - Kandy
De reis gaat verder over binnenweggetjes met schitterende uitzichten richting het centrale bergland. Onderweg stop je bij een van de vele specerijenplantages, waar peper, kaneel, kruidnagelen, cacao en gember groeien. In zo'n tropische tuin word je een en ander over het verbouwen van deze planten uitgelegd door een medewerker van de plantage. Ook is het mogelijk te stoppen bij een houtsnijwerkplaats, waar o.a. schitterende beelden en dansmaskers gemaakt worden. Als de tijd het toelaat, stop je in Matale, beroemd om haar nabijgelegen klooster van Alu Vihare. Dan rijd je verder naar Kandy, waar je slaapt in een sfeervol driesterren hotel met zwembad en fraai uitzicht over de omliggende heuvels.

Dag 8 - 9  Kandy
Vrije dagen in Kandy, de culturele hoofdstad, gelegen in weelderig tropisch heuvelland. Stad en omgeving hebben tal van bezienswaardigheden en de reisbegeleider zal je informeren over de mogelijkheden. Om te beginnen staat in Kandy de belangrijkste tempel van het eiland, waar de tand van de Boeddha wordt bewaard. Dit voorwerp is al meer dan tweeduizend jaar het centrale relikwie in de religieuze beleving van de Singhalese bevolking. Er is een museum met oude koninklijke regalia, juwelen en historische afbeeldingen van Kandy. De omgeving van Kandy kent ook kleine weinig bezochte tempeltjes, zoals Gadaladeniya, Lankatilaka en Embekke. Leuk als je de drukte van de stad wilt ontvluchten. Udawattekele N.P. is een beschermd stukje regenwoud ten noorden van het stadje. Er is een mooie wandeling uitgezet, Lady Hortons Walk. Tot de mooiste botanische tuinen ter wereld behoort de eeuwenoude tuin van Peradeniya. Ze ligt 6 km ten zuidwesten van Kandy, op de weg naar Colombo. Op een gebied van zestig hectaren in een lus van de Mahaweli-rivier is een enorme collectie bomen, tropische klimplanten, bamboesoorten, palmsoorten, orchideeën, specerijen en andere planten ondergebracht. In totaal meer dan 4000 soorten. Je kunt een bezoek brengen aan de olifantenbadplaats in Kandy bij de Mahaweli-rivier, waar de dikhuiden aan het eind van de dag naar toe worden gebracht voor een verdiend bad. Ook is het mogelijk om het grotere olifantenweeshuis in Pinnawela vanuit Kandy te bezoeken. Tientallen olifanten wonen hier. De kleintjes worden gevoed met flessen melk en op gezette tijden mag de hele kroost een bad nemen in de nabijgelegen rivier. Vooral de spelende jonge jumbo's zijn ontroerend om te zien. Je moet zeker een wervelende voorstelling gaan zien van de Kandydansers, de beroemdste dansers van het eiland. Je krijgt een indruk van de belangrijkste dansen van het eiland. De traditionele opening met trommels en vuur wordt gevolgd door onder andere de duiveldans en beëindigd met een vuurdans op gloeiende kolen. De voorstelling duurt een uur.

Dag 10  Kandy - Nuwara Eliya
De bergrit naar je volgende bestemming is schitterend mooi. Je rijdt langs watervallen en theeplantages die op de hellingen liggen. Theepluksters zijn als kleurige vlinders tussen de struiken aan het werk. In het begin van de middag kom je aan in Nuwara Eliya, een stukje Engeland in de tropen: Victoriaanse villa's die in Devonshire zouden kunnen staan, een golfbaan, tuinen met veel rozen, een kunstmatig meer met roeibootjes, gemaaide grasvelden en vooral koele temperaturen. De Cargills-supermarkt zou zo in een vooroorlogse film kunnen fungeren als provinciaal warenhuis. Door dit alles is Nuwara Eliya (ook wel Nurelia genoemd), geliefd onder de Sri Lankanen. Ook zou je hier een theefabriek kunnen bezoeken.

Dag 11  Nuwara Eliya - Bandarawella
's Ochtends heb je nog tijd om Nuwara Eliya verder te verkennen. Vanaf het plaatsje is de top van de hoogste berg van Sri Lanka, de Pidurutalagala (2524 m), met een stevige wandeling over een niet al te steil pad, in twee uur te bereiken. Je moet er wel vroeg aan beginnen, want Nuwara Eliya is berucht om zijn dichte mist, die overigens zelden voor 1 uur 's middags doorzet. In het begin van de middag rijd je naar het nabijgelegen station Nanu Oya, waar je overstapt op het treintje dat door de bergen rijdt. De schitterende tocht van drie uur voert door het mooiste berglandschap van het land met jungle- en theeplantages. De trein puft met een slakkengang door tunnels en langs afgronden en komt tot een hoogte van 1900 m boven de zeespiegel. Aan het eind van de middag bereik je de andere kant van het centrale hoogland en je bent aan de oostkant van het eiland beland in Bandarawella. De bus heeft je bagage al bij het eenvoudige hotel afgeleverd.

Dag 12  Bandarawella
Vrije dag. Bandarawella ligt aan de rand van het hooggebergte, dat hier meer dan duizend meter steil afglijdt naar de lage kustvlakte. Het is een gebied met fantastische uitzichten en bergpaden langs steile afgronden en watervallen van beken die uit het centrale bergland omlaag storten. Je kunt een wandeling ondernemen naar een van de hoogste watervallen van het eiland, de Dunhinda Falls, of naar de nabijgelegen grottempel 6 kilometer van het hotel, met een in de rots uitgehouwen staande boeddha van vier meter. Mooi is ook een wandeling met een lokale gids door de theeplantages bij Haputale. Als je heel vroeg vertrekt, zou je kunnen overwegen een jeeptocht te ondernemen naar Horton Plains en World's End, een schitterend wandelgebied. Mogelijkheden te over hier in Bandarawella.

Dag 13  Bandarawella - Thanamalwila
Met de bus voert de reis verder via een afdaling van meer dan duizend meter. Tijd voor wat wildlife! Je kampeert een nacht in tenten in het Task Camp Kuda Oya bij Thanamalwila, waar je tegen de avond een mooie 'bird watching expedition' kunt maken. Ook kun je een optionele safari maken in zespersoons jeeps naar het Udawalawe Reservaat, dat een oppervlakte heeft van 308 km². Het park staat bekend om zijn grote kuddes olifanten en vele vogelsoorten. Het beste seizoen om olifanten te zien is tussen november en april, als er meer grijze kolossen in het park zijn, omdat er migrerende olifanten vanuit het noorden de parkgrenzen oversteken. Er wordt voor je in het tentenkamp gekookt, je diner is deze avond inclusief (net als je ontbijt de volgende ochtend).

Dag 14  Thanamalwila - Tissamaharama
Je reist verder naar Tissamaharama, een bezig stadje temidden van rijstvelden met kleine tempels. Nabij ligt Kataragama, een bedevaartsoord aan de voet van de bergen. Kataragama is een van de heiligste plekken van Sri Lanka en een pelgrimsoord voor boeddhisten, hindoes en moslims die er allen de god Skanda eren. De god doet zijn wonderen door middel van de ontelbare zieners, orakels en wonderdokters die het eiland rijk is. Koop wat lotusbloemen of fruit voor een offerande in deze tempel of die van Ganesh, de olifantgod van het hindoeïsme die eveneens zeer geliefd is bij de boeddhisten. Tijdens een van de talrijke festivals die in Kataragama gehouden worden, kun je gelovigen zien, die hun lippen of wangen doorboren met pinnen.

Dag 15  Tissamaharama
Vrije dag. Het hotel staat in een gebied vol natuurreservaten waar je een safari kunt maken. De reisbegeleider geeft de verschillende mogelijkheden aan en helpt bij het organiseren van de safari's. Het belangrijkste reservaat van Sri Lanka is Yala. Deze savanne wordt afgewisseld met bossen, verscheidene meren en immense granieten rotsen. De schuwe panters en beren van Yala lijken een voorkeur te hebben voor gebieden met veel van deze stenen. Wilde buffels, herten en vooral grote kuddes olifanten tonen zich onbekommerd aan de jeeps die het wildpark intrekken. In de poelen loeren krokodillen op prooi. Het reservaat van Bundala kan ook per jeep worden doorkruist. Het is een mooi natuurgebied met savanne, meren en strand. Er nestelen hier vooral veel vogelsoorten, als ooievaars, maraboes, lepelaars, pauwen, pelikanen, reigers, ibissen, flamingo's en bijeneters. Olifanten worden ook heel regelmatig gesignaleerd, naast krokodillen, varanen, makaken, langoeren en herten. Het meer van Wirawila is het rustigste reservaat, met vele soorten watervogels, maar ook langoerapen, krokodillen en soms olifanten.

Dag 16  Tissamaharama - Hikkaduwa
Dit is de laatste dag van de rondreis die na een rit van vijf uur eindigt in de strandplaats Hikkaduwa. Het eenvoudige hotel met zwembad ligt idyllisch aan het strand. Je neemt hier afscheid van je reisbegeleider. De hotelreceptie kan je goed verder helpen met het organiseren van diverse activiteiten.

Dag 17 - 20  Hikkaduwa
Verblijf aan het strand. De kuststrook is bekend om zijn koraalrif. Je kunt hier van november tot mei volop duiken en snorkelen, of het rif bekijken door een boot met een glazen bodem. Het rif is aardig maar niet van wereldklasse, een deel is afgestorven. De tropische vissen blijven echter beeldschoon. Een tocht door de groene lagunes achter de kust is ook zeker aan te bevelen. Bijzonder zijn de reuzenvaranen, hagedissen van meer dan twee meter die hier ongestoord rondlopen en zwemmen. Mooi is ook een bezoek aan Galle, een voormalig Hollands vestingstadje. Als je op de vestingmuren van Galle staat en uitkijkt over de prachtige met palmen afgebieste baai, is het eenvoudig je even in de koloniale tijd te wanen. Je krijgt het gevoel dat de tijd heeft stilgestaan. Andere mogelijkheden zijn een bezoek aan Matara, tempels in het binnenland, lekker gaan fietsen, een slangenfarm, een schildpaddenfarm, een riviertripje, het 'blowhole' bij Kudawella en het strand bij Unawatuna. Het is vooral ook genieten van het strand, mooie zonsondergangen en van de nooit aflatende zwoele zeebries.

Dag 21  Hikkaduwa - Negombo
Op dag 21 vertrek je terug naar Negombo (vier uur rijden, afhankelijk van de drukte).

Dag 22  Negombo
Vrij verblijf in Negombo. Je zou kunnen overwegen om vandaag een bezoek te brengen aan de hoofdstad. Colombo heeft verschillende fraaie bezienswaardigheden, drukke markten en shopping centra. Een ander uitstapje is een bezoek per taxi aan het door de Nederlander Herman Steur opgezette tehuis voor ouderen bij Gonawila, het zogenaamde Netherlands Welcome Village. Het tehuis is gebouwd als een soort van openluchtmuseum met Nederlandse gevelwoninkjes. Of misschien wil je gewoon lekker nog een dagje niets doen en rondhangen bij het zwembad van het hotel, om de hele reis in gedachten nog eens over te doen.

Dag 23  Negombo - Amsterdam
Je vliegt terug naar Nederland waar je vandaag ook nog landt.