Reisroute

Bron : shoestring.nl

Dag 1  Amsterdam - Damascus
Je vliegt naar de Syrische hoofdstad Damascus, waar de lokale Engelssprekende reisbegeleiding je opwacht. De verwachte aankomsttijd is 's avonds laat of na middernacht (ongeveer 03.00 uur).

Dag 2 - 3  Damascus
Damascus is de grootste stad in Syrië, en misschien wel 's werelds oudste voortdurend bewoonde stad. Er was al een nederzetting 5000 jaar voor Christus aan de rivier Barada. Tegenwoordig kent Damascus nog steeds mysterieuze oriëntaalse bazaars en gracieuze monumenten. Het epicentrum van Damascus' charme is de oude stad, omgeven door een Romeinse muur met stadspoorten. Hier zijn in de smalle straten sinds eeuwen de markten, koranscholen (madrasa), badhuizen (hammam) en koopmanshuizen (khan) gevestigd. De belangrijkste overdekte markt (souq) daar is de Souq al-Hamadiyyeh, waar je zeker enkele uren zult kunnen doorbrengen. Vooral in de kleine zijstraatjes kun je je hart ophalen aan de exotische waar of je verpozen in een van de koffiehuizen. De verschillende markten zijn steeds rond één product bij elkaar gebracht. Zo vind je bijvoorbeeld alle bezembinders bij elkaar, alle snoepwinkels, alle kleermakers, alle stoffenhandelaren of alle gouden en zilveren sieraden. Aan het eind van de markt staat de Omayyaden Moskee, gebouwd in het jaar 705, een juweel van islamitische architectuur, met prachtige mozaïeken en minaretten. Het hoofd van Johannes de Doper zou hier begraven liggen. De moskee wordt beschouwd als het vierde meest eerbiedwaardige gebouw van de islam. Een ander monument is het Azempaleis uit 1749 met lagen van zwarte basalt en witte en gele kalksteen. Het museum voor Volkskunst en Folklore zit er nu gehuisvest, een van de leukste in zijn soort. Rondom het Azempaleis is de specerijenmarkt (Souq el Bazouriye), geurend naar koffie, kruiden en olijfzeep. Nabij is ook de Hammam van Nuredin uit de 12de eeuw die nog steeds voor mannen in gebruik is. In de christelijke wijk kun je de Kapel van Ananias en de Bab Kisan zien. De opsomming van Damascus' bezienswaardigheden is hiermee lang niet compleet, maar wat cultuurminnaars zeker niet mogen overslaan is het Nationaal Museum (dinsdag gesloten), dat ligt naast de Tekkiye Moskee met haar koepel en ranke minaretten. Het is ook heerlijk om gewoon door de oude stad Damascus te dwalen, en tenslotte neer te zakken op een terrasje, waar je kunt genieten van een kopje shai en kunt kijken naar de oude mannetjes, die aan hun waterpijp (nargileh) lurken.

Dag 4  Damascus
Je kunt mee op een optionele excursie (mits de politieke situatie in Libanon veilig is) naar de imposante en zeer goed bewaard gebleven Romeinse tempels van Baalbek in Libanon. Er gaat een lokale reisbegeleider met je mee op deze excursie. Baalbek ligt in de 176 kilometer lange en 15 kilometer brede Bekaa-vallei. In Baalbek tref je de best bewaarde overblijfselen van Romeinse architectuur in Libanon aan. De tempels van Bacchus, Venus en Jupiter werden hier tussen de 1ste en 3de eeuw voor Chr. gebouwd. Het zijn adembenemende monumenten waar de sfeer van de oudheid tastbaar is. Kosten noch moeite werden hierbij gespaard. De tempel van Jupiter werd ooit door 54 reusachtige zuilen omringd, nu staan er nog slechts zes overeind. Deze tempel was in de oudheid één van de grootste in zijn soort. Een groot deel van het jaar vormt de besneeuwde bergrug van het Anti-Libanon massief de fotogenieke achtergrond van het complex. Op de terugweg naar Damascus kunnen we bij voldoende tijd en belangstelling een bezoek brengen aan de opgravingen van Aanjar. Hier vind je de resten van een paleis uit de tijd der Omayyaden. Je kunt deze dag natuurlijk ook gebruiken om Damascus verder te bekijken. Je slaapt weer in Damascus.

Dag 5  Damascus - Hama
Vandaag een mooie reisdag. Allereerst rijd je naar Saydnaya (26 km vanaf Damascus), waar je het Grieks-orthodoxe vrouwenklooster dat hoog op een berg is gebouwd (2000 m boven zeeniveau) kunt bekijken. Op de trap is een vlek zichtbaar in de vorm van de heilige Maagd. Het klooster is een pelgrimsoord vanwege een (helaas niet zichtbare) icoon die door de evangelist Lucas geschilderd zou zijn. Talloze wonderen worden toegeschreven aan het icoon. 

Vervolgens rijd je verder naar het pittoreske christelijke dorpje Maalula, 45 km vanaf Damascus. Het dorpje bestaat uit blauwgeverfde huisjes, opgestapeld als een blokkendoos en ligt ingebed in de rotsen van het Qalamun-gebergte. Het dak van het ene huis is vaak de stoep van het huisje dat er net boven ligt. Bijzonder is dat de Grieks-katholieke bevolking nog steeds Aramees spreekt, de taal die werd gesproken in de tijd van Jezus. In het dorpje ligt het klooster van Sint Thekla, dat ook nog steeds veel pelgrims trekt. De heilige Thekla was een volgelinge van Paulus. Op haar vlucht tegen vervolging werd ze gered door een rotswand die zich, op de plaats waar het klooster Deir Mar Taqla nu staat, voor haar opende. Ook in Maalula is het klooster van Sint Sergius, het Deir Mar Sarkis. In de kerk van dit klooster zijn oude iconen te zien.

De eindhalte voor vandaag is Hama, een van de charmantste steden van Syrië. De rivier Orontes kronkelt hier dwars door het stadshart, en doet er de enorme oude houtenwaterraderen (of noria's) kreunen waar Hama om befaamd is. Deze raderen voorzagen vroeger de stad door middel van aquaducten van water en werden ook gebruikt voor irrigatiedoeleinden. De grootste van deze noria's hebben een diameter van ruim twintig meter. De allergrootste noria vind je op een kilometer van de oude stad. Deze Al Mohammediyyeh-noria uit de 14de eeuw werd gebruikt om de Grote Moskee van water te voorzien. Hama is ook het decor geweest van een van de zwartste bladzijden uit de moderne geschiedenis van Syrië: in 1982 liet president Assad hier zien wie de baas was door een opstand ten koste van ongeveer 10.000 doden bloedig te beëindigen. Drie weken lang was de stad van de buitenwereld afgesloten en nog steeds is de stad zichtbaar getekend door het geweld van toen.

Dag 6  Hama - Crac des Chevaliers - Safita - Latakia
's Ochtends kun je de indrukwekkende kruisvaardersburcht van Crac des Chevaliers bezoeken, lokaal bekend als het Qalaat al-Hisn, een van de hoogtepunten van je bezoek aan Syrië. Dit 800 jaar oude kasteel heeft weinig onder de tijd geleden en werd gebouwd op een zeer strategische plaats, daar waar de enige natuurlijke doorgang was in de bergketen die zich van Turkije tot Libanon uitstrekt. Alle goederen die in de havensteden werden aangevoerd, moesten het kasteel passeren om hun eindbestemming te bereiken. Het geeft een goede indruk van hoe de kruisridders en hun legers hebben geleefd. In bepaalde periodes huisde hier een garnizoen van wel 4000 man. Hoewel de kruisvaarders veel aanvallen konden afslaan, moesten zij uiteindelijk in 1271 capituleren. 

De reis voert verder langs het dorp Safita, gelegen op een heuvel. De zware burchttoren op de top, die je kunt bezoeken, is al van verre te zien. De benedenverdieping van de toren is nog altijd in gebruik als Grieks-orthodoxe kerk, gewijd aan de heilige Michael. Vanaf het dakterras kun je met helder weer Crac des Chevaliers zien liggen en met wat moeite ook twee andere kruisvaardersbolwerken. De torens waren in de Middeleeuwen de enige mogelijke vorm van telecommunicatie tussen de verschillende kastelen. Door een groen, glooiend landschap, dat in de lente uitbundig bloeit, rijd je naar Latakia, gelegen aan de Middellandse Zeekust. Latakia is met een half miljoen inwoners de op drie na grootste stad van Syrië, maar ademt nog steeds een provinciale sfeer. In de jaren '50 van de 20ste eeuw ontwaakte het stadje als de belangrijkste haven van het land.

Dag 7  Latakia - Saladins Burcht - Aleppo
Eindhalte Aleppo bereik je vandaag via de Qalaat Salah ad-Din, ofwel Saladins Burcht (entreegeld niet inclusief). Deze werd gebouwd door de Byzantijnen en later door de kruisvaarders versterkt. Een bezoek aan deze burcht, een van de vroegste en best geconserveerde kruisvaarderskastelen, is erg de moeite waard. Het kasteel strekt zich uit over een oppervlakte van 5 ha en is 750 m lang. Aan de noord- en zuidkant van het kasteel liggen twee diepe ravijnen. Aan de oostkant is een kunstmatige kloof van 28 m diep en gemiddeld 16 m breed uitgehakt door mensenhanden. De burcht was bereikbaar via een trekbrug, die werd weggenomen als er gevaar dreigde. 
Dan rijd je verder naar Aleppo (na Damascus de grootste stad van Syrië), waar je één volle dag vrij bent. Aleppo is al sinds de Romeinse tijd een belangrijk handelscentrum tussen Azië en Europa.

Dag 8  Aleppo
De stad is vooral beroemd om zijn kleurrijke, overdekte markten. De souqs zijn verdeeld in verschillende wijken, nog net als in de 15de eeuw. Een 10 km lang labyrint van straatjes en steegjes kronkelt door deze andere wereld. Je ziet ambachtelijke werkplaatsen als koperslagers en spinnerijen. Het transport gaat hier nog vaak per ezel, omdat de straatjes zo smal zijn. Iedere straat heeft zich gespecialiseerd in één product. In de straat waar specerijen verkocht worden, ruik je de verschillende kruiden, in de straat waar vaklieden metaal bewerken, word je doof van het lawaai, terwijl je in de afdeling met restaurantjes heerlijk kunt eten. In alle straten loopt de 'thee-jongen' rond die de winkeliers op kundige wijze voorziet van mierzoete thee. Kleuren van zijden en katoenen stoffen, handgeknoopte tapijten, geuren van specerijen, kruiden of olijfzeep, traditionele kleding tussen trouwjurken die Assepoester niet zouden misstaan, schreeuwende marktkooplieden en gesluierde vrouwen geven deze souq zijn eigen sfeer. Je zult je er zeker wanen in een 'Sprookje van 1001 Nacht'. Misschien krijg je ergens een kop thee aangeboden, niet in een poging om je iets te verkopen, maar gewoon als uiting van gastvrijheid.

De circa 3000 jaar oude Citadel domineert de stad. Door een grote poort kom je in een ruimte die nu grotendeels vervallen is. Maar nog steeds kun je je goed een voorstelling maken van de pracht en praal die hier in de bloeitijd te vinden was. Binnen de metersdikke muren vind je het koninklijk paleis, de Byzantijnse zaal en enkele moskeeën. Het uitzicht over de stad vanaf de Citadel is prachtig. Het Nationaal Museum heeft een mooie collectie archeologische vondsten. Bezoek ook hier de Omayyaden Moskee en laat het religieuze leven daar rustig op je inwerken. Opvallend is ook de Hammam el-Labbadiye uit de 14de eeuw. Dit badhuis mag iedereen bezoeken, maar alleen mannen mogen er gebruik van maken.
Ook kan je een optionele excursie maken naar het verlaten Simeonsklooster (Qalaat at-Semaan). Hier heeft de heilige Simeon in de 5de eeuw na Christus 39 jaar lang op een pilaar gezeten om aan de wereld te ontsnappen. Hij had een extreme opvatting van onthouding en bezat volgens legendes helende krachten. Dat laatste bracht destijds veel pelgrims op de been, zoveel dat hij de massa ontvluchtte op deze pilaar. Voedsel werd gebracht met een ladder, een holle pijp in de pilaar diende als toilet. De korsten van zijn zwerende lichaam werden gekoesterd als relikwieën en het pilaarzitten werd een mode onder de monniken. Later zijn om de pilaar een klooster en faciliteiten gebouwd voor de vele pelgrims.

Dag 9  Aleppo - Deir ez Zor
Vandaag staat een lange reisdag oostwaarts via het Assadmeer en Rasafah naar onze eindbestemming Deir Ez Zor op het programma. Onderweg zie je kleine huisjes die aan bijenkorven doen denken, de typische bouwstijl (jubb-h) van het gebied rond rondom Aleppo. In de jaren '60 van de 20ste eeuw werd met Russische steun begonnen met de bouw van een stuwdam in de Eufraat, waardoor in de loop van tien jaar het Assadmeer ontstond. Dit enorme waterreservoir van ruim 80 km lengte moest dienen voor de irrigatie en om elektriciteit op te wekken. Het Assadmeer slokte 300 dorpjes op, waardoor 72.000 mensen een nieuw onderkomen moesten zoeken. Op een landtong in het meer ligt fotogeniek het fort Qalaat Jaber (gesloten op dinsdag). Vooral in het weekend komen er veel Syrische toeristen om te zwemmen in het blauwe Assadmeer. In het voorjaar is er ook een zee van bloemen. Vanaf het Assadmeer volgen we de rivier de Eufraat. Rasafah, juist gelegen in het midden van de woestijn, herbergt de restanten van een oude Romeins-Byzantijnse stad en pelgrimsoord. Het is een van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Syrie, juist door zijn desolate ligging. In de late middag kom je aan in Deir Ez Zor, één van de meest authentieke stadjes van Syrië. Het ligt prachtig aan de rivier de Eufraat. Veel toeristen zul je hier niet tegenkomen. 's Avonds kun je genieten van een wandeling langs de rivier of een bezoek brengen aan één van de sfeervolle theehuizen.

Dag 10  Deir ez Zor
Vrije dag in Deir Ez Zor. Deze dag kun je deelnemen aan een facultatieve excursie naar de ruïnesteden Doura Europos en Mari, waar de bakermat ligt van de westerse beschaving: Mesopotamië. Neem water en proviand mee, want onderweg is niets te koop. Doura Europos (90 km vanaf Deir Ez Zor) is een fortcomplex met tempels en een citadel van Hellenistische oorsprong. Mari (Tell Hariri) ligt 25 km ten zuiden van Douro Europos, vlakbij de grens met Irak. Hier stond ooit het grootste paleis uit de geschiedenis, het koninklijke paleis van Zimrilim, bijna 4000 jaar oud. Je ziet in Mari de onderkomens van de archeologen en daarachter de beroemde tell (ruïneheuvel). Op zichzelf is deze opgraving niet spectaculair, maar wel van groot historisch belang. 
Natuurlijk kun je ook kiezen om deze dag in het sfeervolle Deir Ez Zor door te brengen. De kleine overdekte souq is gezellig. Er zijn hier ook veel bedoeïenen, waarvan de vaak in het gezicht getatoeëerde vrouwen felgekleurde jurken dragen. In de stad kan ook het nieuwe archeologische museum worden bezocht, vreemd genoeg een van de beste van Syrië (gesloten op dinsdag), met pronkstukken uit vooral Mari en Douro Europos.

Dag 11  Deir ez Zor - Palmyra
De bus rijdt nu door de desolate, door iedereen verlaten woestijn naar de oasestad Palmyra (Stad van de Palmen). Al van veraf zijn de contouren van de imposante ruïnes te zien, die je optioneel kunt bezoeken. Palmyra (Tadmor) was een oude zelfstandige stadsstaat en werd onder andere geregeerd door de legendarische koningin Zenobia. Onder de Romeinen kwam de stad vanaf de 1ste eeuw voor Christus tot grote bloei. Palmyra lag aan een strategische handelsroute als pleisterplaats voor de karavanen die tussen China/India en Europa heen en weer reisden om goederen te verhandelen. Maar pas echt tot bloei kwam deze stad toen ze fungeerde als buffer tussen het Romeinse en het Perzische Rijk. De inwoners werden vrijgesteld van het betalen van belasting en investeerden dit om de stad verder te verfraaien met onder andere schitterende tempels. Toen echter koningin Zenobia een te onafhankelijke koers begon te varen, sloeg het Romeinse Rijk meedogenloos terug, Palmyra werd veroverd en Zenobia gevangen genomen. Onderlinge twisten en de opkomst van nieuwe rijken hebben er voor gezorgd dat Palmyra steeds verder in verval raakte. Het is nu één van de belangrijkste historische plaatsen in het Midden-Oosten. Je zult onder de indruk raken van de grootsheid van de overblijfselen. De stad ligt echt in de 'middle of nowhere'. Een zwak glooiend landschap met hier en daar palmen omringen een vlakte waar romantische ruïnes verspreid staan. Hoog op een heuvel staat Qalaat ibn-Ma'an, een Arabische burcht uit de 16de eeuw met zeven torens. Vanaf die heuvel heb je een mooi uitzicht over de ruïnes, de oase en de grafvallei. Elk uur veranderen de kleuren van de ruïnes: rozerood en lichtpaars bij zonsopkomst, wit in de middag en tegen zonsondergang kleurt het zandsteen oranje en grijs. Hoogtepunten van de stad zijn de Beltempel, de prachtige Colonnadestraat met majestueuze metershoge zuilen en de triomfpoort, de Tempel van Nabo, het theater, de Agora en de Tetrapyloon. Het is niet erg moeilijk je voor te stellen hoe hier geleefd werd. Om de antieke stad heen liggen diverse familiegraven: graftorens of ondergrondse grafkamers. De mooiste torens zijn die van Elabel en Yamliku. Verder is er nog een museum met schatten uit Palmyra, die nog in een goede conditie verkeren. Palmyra is een van de 'musts' van deze fascinerende reis.

Dag 12  Palmyra - Damascus
In de loop van de ochtend kun je Palmyra verder ontdekken. 's Middags rijd je in ongeveer drie uur terug naar Damascus.

Dag 13  Damascus - Amman
Je vertrekt via Shabba en Bosra naar de hoofdstad van Jordanië: Amman. Het Druzische dorp Shabba was de geboorteplaats van Philippus Arabus, die keizer was van het Romeinse rijk van 244 tot 249. In snel tempo liet hij hier de stad Philippopolis bouwen. De tempel, het kleine theater en het badhuis zijn een bezoekje waard. Ook het Romeinse Bosra heeft mooie oude monumenten die je kunt bekijken. Vooral het Romeinse theater uit de 2de eeuw na Christus verkeert in een uitzonderlijk goede staat, dankzij de hardheid van het basalt, de omliggende vestingwerken en het zand, dat het theater tot 1946 bedekte. Het amfitheater met zitplaatsen voor 15.000 mensen wordt nog steeds gebruikt voor grote evenementen. De vestingwerken bestaan uit elf versterkte torens, waarvan de meesten na 1200 zijn gebouwd. Na het passeren van de Syrisch-Jordaanse grens rijd je door naar de Jordaanse hoofdstad Amman, die is gebouwd op zeven heuvels. Een Jordaanse Engelssprekende reisbegeleider neemt het hier van zijn Syrische collega over (ieder van hen heeft de beste kennis over zijn/haar eigen land!).

Dag 14  Amman
Een vrije dag in Amman. Je hebt gelegenheid om downtown te gaan shoppen in de drukke winkelstraten, het romeins theater daar te bezoeken, en eventueel het op de citadel gevestigde kleine, maar aardige archeologische museum te bezoeken. Hier vind je onder andere voorbeelden van de befaamde Dode Zee-rollen. Amman is een sfeervolle stad met veel theehuizen, waar mannen onder het genot van een waterpijp en een spelletje triktrak de laatste nieuwtjes uitwisselen. Na een bezoek aan een van de vele restaurants kun je 's avonds naar een nachtclub voor de Arabische elite, natuurlijk met buikdanseressen.

Dag 15  Amman
Het is vandaag mogelijk vanuit Amman een optionele excursie te maken naar Jerash en de Dode Zee. De Hellenistische stad Jerash werd verwoest in 78 v Chr, maar daarna door de Romeinen op monumentale wijze herbouwd. Mooi zijn de gave zuilengalerij, de boog van Hadrianus en de tempel van Artemis. De stad is uitzonderlijk gaaf bewaard gebleven, en je hebt dan ook weinig fantasie nodig om je een voorstelling te maken van het vroegere Romeinse straatleven. De stad wordt ook wel het 'Pompeï van het Midden-Oosten' genoemd. De Dode Zee is een plek waar je even ontspannen rond kunt dobberen. Het water bestaat voor een derde uit zout, zodat verdrinken er onmogelijk is en je zonder inspanning drijvend op je rug in het water een krantje kunt lezen. Ook kun je een "gezondheidsbehandeling" ondergaan, waarbij je van top tot teen wordt ingesmeerd met heilzame modder die langzaam moet drogen in de zon. Je slaapt vannacht opnieuw in Amman.

Dag 16  Amman - Petra
Je hebt een flinke, maar zeer interessante trip voor de boeg. Via Madaba (bekend vanwege de vloermozaïeken en de Grieks-orthodoxe kerk van St. Gregorius uit de 6de eeuw) ga je naar de nabijgelegen berg Nebo met zijn kloosterruïnes. Hiervandaan zag Mozes het beloofde land liggen. Met helder weer heb je hier inderdaad een prachtig uitzicht over de Jordaanvallei. Dan rijd je naar de overweldigende ruïnestad Petra. De tocht voert via de prachtige oude Kings Highway, die dwars door de hooglanden van Jordanië loopt. Onderweg passeer je de Wadi al-Mujib kloof, een van de meest spectaculaire natuurlijke panorama's van het land. Ook stop je, als de tijd het toelaat, even bij Kerak. Kerak lag op de oude karavaanroute van Egypte naar Syrië ten tijde van de bijbelse koningen, en werd tevens gebruikt door de Grieken en de Romeinen. De Kruisvaarders zetten het stadje opnieuw op de kaart, en bouwden er een enorme burcht. Tegen de avond arriveer je in het wereldberoemde Petra.

Dag 17  Petra
Een vrije dag. Je kunt een optionele excursie maken naar opgravingen van Petra. Petra werd in de 4de eeuw v. Chr. door Nabateeërs uit rozerode rotsen uitgehakt. Romeinen en Byzantijnen hebben er ook hun sporen nagelaten. Petra betekent in het Oudgrieks 'rots', en als je hier rondloopt zul je wel begrijpen waarom men de stad zo heeft genoemd. Petra is de oude hoofdstad van de eens zo machtige kleine staat der Nabateeërs. Na de verovering door de Romeinen raakte de stad in verval en in de vergetelheid. Totaal verborgen in de bergen, wisten alleen de plaatselijke bedoeïenen ervan af. In 1812 ontdekte de Zwitser Burckhardt deze al eeuwen vergeten stad. De weg naar het hart van Petra is slechts te voet of te paard bereikbaar, en loopt door een kilometerslange kloof, de Siq, die steeds nauwer wordt. Je waant je in een avonturenfilm van Indiana Jones. Uiteindelijk bereik je de eerste van meer dan honderd uit de rotsen gehouwen tempels, kloosters, een theater, graven en andere gebouwen, waarvan de zogenaamde Schatkamer de meest indrukwekkende is. Je hebt de hele dag de tijd om deze schitterende plek op je gemak te bekijken. 

Je kunt mooie wandelingen maken, o.a. naar de 'Monastry', dat hoog op één van de omringende bergen ligt en waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over de Wadi Araba. De kleurrijke rotsformaties maken Petra tot een unieke bezienswaardigheid en ondanks het steeds groeiend aantal bezoekers kun je je hier alleen in een magische wereld voelen. Neem hier gerust flink wat tijd voor, de kleuren van de rotsen en monumenten veranderen de gehele dag. Met name in de vroege ochtend en de late namiddag kleuren de rotsen en tempels op in allerlei rood-bruin-geel-roze-blauwe schakeringen. Een onovertroffen hoogtepunt van deze reis.

Je kunt meegaan met een optionele excursie naar Petra die geregeld wordt door de reisbegeleider, óf je gaat op eigen gelegenheid. Indien je met de groep naar binnen gaat, ga je per paard tot aan de Siq. (NB: dit paard is verplicht, of je er nu wel of niet op gaat zitten!) De rest van de tocht vervolg je te voet. Hier zijn uiteraard extra kosten aan verbonden. Groepen betalen 31 euro p.p. voor de entree inclusief de verplichte paardrijdtocht. De lokale reisleider zal de mensen die prijs stellen op een georganiseerde excursie deze mogelijk bieden. Wie individueel Petra wil bezoeken of niet wil paardrijden, kan dus beter los van de groep naar binnen gaan. (Als je besluit op eigen gelegenheid te gaan, kun je geen gebruik maken van het vervoer dat de reisbegeleider naar Petra regelt. Dit klinkt een beetje kinderachtig, maar de lokale reisbegeleider kan zijn vergunning kwijtraken als er toch mensen in de bus zitten die niet 'als groep' naar binnen gaan. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn). De losse entree voor Petra is op dit moment 23 euro per persoon. (Prijzen zijn onderhevig aan veranderingen).

Dag 18  Petra - Wadi Rum
Je reist door naar Wadi Rum, het woestijngebied dat bekend is om de schitterende, in allerlei pastelkleuren getinte en hoog oprijzende rotsformaties. De legendarische film 'Lawrence of Arabia' is hier deels opgenomen. In de rotsen zijn op sommige plaatsen oude inscripties te vinden. De echte bedoeïenen onder ons kunnen per dromedaris of jeep de mooiste plekken van Wadi Rum bezoeken. We overnachten in een primitief woestijnkamp. Je hoeft geen slaapzak of slaapmatje mee te nemen. Er zijn warme dekens aanwezig. Een eigen lakenzak is qua comfort wel handig om bij je te hebben. Het diner is deze avond inbegrepen.

Dag 19 - 22  Wadi Rum - Aqaba
Het is slechts anderhalf uur rijden naar Aqaba, de enige badplaats die Jordanië rijk is. Hier kun je een verfrissende duik in de Rode Zee nemen en wat zonnebaden op het strand. De mogelijkheid bestaat om een snorkel- of duikuitrusting te huren of zelfs een duikles te nemen. De Rode Zee, waaraan Aqaba ligt, is beroemd om zijn prachtige koraalriffen en enorme variëteit van tropische vissen. Het eind van de dag is een mooi moment om een uurtje te flaneren langs de boulevard of met de Jordaniërs thee te drinken in het stadspark, waarna je kunt eten in een van de vele visrestaurantjes van het badplaatsje. Je hebt hier vier dagen vrij.

Dag 23  Aqaba - Amsterdam
Je reist per bus in circa 4 uur vanuit Aqaba naar Amman en vliegt vanuit Amman terug naar Nederland. Deze vlucht vertrekt meestal 's nachts. Indien met Royal Jordanian gevlogen wordt, vlieg je vanuit Aqaba terug, maar dit geldt dus niet voor alle vertrekdata. Er kan ook gevlogen worden met Lufthansa, Austrian of Cyprus Airlines.