Reis verslag

Artikelindex

Na 3 dagen tussenstop in Singapore zijn we aangekomen in Vietnam, Hanoi. Singapore is vooral een groot winkelcentrum, we vonden het er erg warm, maar bij nader inzien is het in Vietnam veel warmer en viel het in Singapore erg mee.

Hanoi is een hele andere stad dan wat we in Europa gewend zijn, er wordt geleefd op straat, er staan allemaal vrouwtjes met een vuurtje en kleine plastic stoeltjes en tafeltjes op de stoep, dit zijn restaurantjes. De weg is in bezit genomen door brommertjes, en als voetganger loop je dus in de goot. Afval wordt helaas ook in deze goot gegooid om later te worden opgehaald door een vrouwtje met een grote kruiwagen, waarin het afval verzameld wordt. In de krant lazen we dat ze in Vietnam een proef willen gaan houden met het gescheiden inzamelen van afval ....

Belangrijkste bezienswaardigheid in Hanoi was het mausoleum van Ho Chi Minh, netjes gekleed en zonder tas en pet mochten we in een lange rij langs zijn gebalsemde lichaam lopen. Voor ons niet zo indrukwekkend, maar voor Vietnamese wel. Ho Chi Minh wordt hier vereerd, zijn auto's en huizen kun je bezichtigen, en iedere stad heeft een Ho Chi Minh museum.

Drie tot vier uur rijden van Hanoi ligt Halong bay, dit is een mooie baai met bijzondere rotsen, waar we met een boot doorheen gevaren zijn. De duik in de baai viel wat tegen, het water was zo warm dat het geen enkele verkoeling bracht.

Terug in Hanoi, klaar voor een vlucht naar Hue. Dat is een uurtje vliegen. Hue is een iets schonere en rustigere stad en hier durfden we het aan om een fiets te huren. We hebben ons snel aangepast aan de Vietnamese verkeersregels, bij stoplichten heeft steeds een straat groen, wel beide kanten op, dus voor het links af slaan levert dat lastige situaties op, omdat je het rechtdoor gaande verkeer van de andere kant tegenkomt. De oplossing is simpel, zo snel mogelijk aan de linkerkant van de weg gaan fietsen, zodat je het verkeer wat rechtdoor gaat aan de goede kant passeert.
In Heu is de belangrijkste bezienswaardigheid de verboden stad. Deze is in de oorlog (met de Amerikanen) eigenlijk helemaal plat gegooid, doordat de Vietcong zich in deze stad verborg werd hij gebombardeerd door de Amerikanen. Maar een deel is weer opgebouwd en mooi om te bekijken. Er zijn veel Chinese toeristen in Vietnam, zij vinden het prachtig om de kleding van de keizer aan te doen en dan op zijn troon een foto te maken, dit kon dus ook in de Verboden stad.

Na twee nachten Hue zijn we doorgereden (4 uur) naar Hoi An, onderweg de Marble Mountains beklommen, China beach gezien en in Danang een museum bezocht met overblijfselen van de Cham minderheden. Dit waren beelden en er was niet zoveel van over. Net als van de Cham-minderheden.
Hoi An is eigenlijk nog weer een leuker stadje, het heeft een klein en oud centrum, het is ook wat meer toeristisch.
Vanmorgen hebben we een aantal oude huizen en gemeenschapscentra bekeken. En nu wilden we nog een pagode bezoeken. Helaas ging het heel hard regenen en zijn we dus achter het internet beland, inmiddels staan de straten blank, maar is het bijna opgehouden met regenen. Het schijnt in centraal Vietnam (waar we zitten) de droge tijd te zijn....
Hoi An is ook de plaats om een pak te laten maken, erg grappig, overal zie je toeristen in winkels waar allemaal paspoppen staan met modelletjes die ze kunnen maken. Echt heel goed zit het allemaal niet, dus wij kijken alleen.

De temperatuur in Vietnam is warm, volgens de voorspelling een paar dagen geleden was het 37 graden en het is nog altijd ongeveer die temperatuur, soms wat minder, maar dan is het zo vochtig dat het voor het gevoel nog steeds erg warm is. Na een dagje stad kan je net zo goed met je kleren gaan douchen, ze zijn toch al drijfnat. Misschien gaan we er nog aan wennen, de Vietnamezen trekken regelmatig nog hun jas aan en zweten helemaal niet.